Quinoa - nem gabona, mégis kiváló köret
Elkészítése egyszerű és nagyon egészséges.
A quinoa egészen apró magocska, melyek egy kb. 180 cm magas növény szárcsúcsán nőnek. Nálunk natúr vagy puffasztott változatban kapható. Gluténmentes és alacsony kalóriatartalmú, teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza azokat az aminosavakat, amit a szervezetünk nem tud előállítani, ezért élelmiszerekből kell bevinni.
Fogyasztható reggelire tejjel (gabonatejjel) kásaként, egyébként pedig használható minden olyan ételhez, amihez rizst használnánk.
Köretként, a rizs alternatívájaként készítettem el.
Párolt quinoa
-3 dl guinoa (nem puffasztott). Le kell öblíteni főzés előtt, különben keserű lesz.
-3 ek. olivaolaj
-4,5 dl forró víz
-ízlés szerint só, ételízesítő
- csokor petrezselyemzöld
Az olajon, kis lángon, folyamatos kevergetés mellett a quinoát megpirítjuk. Ráöntjük a forró vizet, sózzuk, ízesítjük. Felforraljuk, majd fedő alatt pároljuk addig, amíg fel nem szívta a vizet. Közben átkevergetjük. Ha felszívta a vizet, hozzákeverjük a petrezselyemzöldet. Forrósítsd fel, zárd le a hőt, és hagyd a fedő alatt párolódni felhasználásig.
Jó étvágyat!